Kaznenopravna zaštita maloljetnih lica od alkoholizma u Bosni i Hercegovini - Orlić, Suad; Karović, Sadmir (Crimen, 2021)
Alkoholizam, odnosno zloupotreba alkohola i odavanje maloljetnih lica alkoholu je jedna od najzastupljenijih asocijalnih pojava kod maloljetnih lica i jedan od glavnih uzročnika njihovog delinkventnog ponašanja. Naime, sve je izraženija tendencija učestale zloupotrebe i konzumiranja alkohola, odnosno odavanja maloljetnih lica alkoholu, kao i incidenca činjenja kaznenih djela pod uticajem alkohola. U radu su elaborirani kaznenopravni aspekti zaštite maloljetnih lica od alkoholizma, odnosno zloupotrebe alkohola maloljetnih lica i ukazano na problematiku neujednačene i neadekvatne zakonske, odnosno kazneno pravne regulative u Bosni i Hercegovini, te dati odgovarajući prijedlozi izmjena postojećih rješenja u cilju postizanja bolje i efikasnije kaznenopravne zaštite maloljetnih lica od zloupotrebe alkohola.