Odgovor Poljske na ilegalni prelazak državne granice - Perkovska, Magdalena (Crimen, 2020)
Autorka u radu nastoji da prikaže izazove sa kojima se Poljska suočava zbog problema nedozvoljenog prelaska državnih granica. Prvi deo rada prikazuje podatke o broju ilegalnih prelazaka granica Poljske u poslednjih šest godina. Iako je Poljska članica Evropske unije, a istovremeno je i u tzv. Šengenskoj zoni, analizirajući zvanične podatke i dovodeći ih u vezu sa faktorima koji su u pomenutom periodu doveli do povećanih migracija ljudi (uključujući migrantsku krizu, sukob u Ukrajini), autorka zaključuje da se, iz perspektive Poljske, ipak radi o marginalnoj pojavi u poređenju sa problemima sa kojima se suočavaju druge države članice Evropske unije. Jedan od glavnih razloga leži u činjenici da glavne rute za ulazak u evropske zemlje i dalje ostaju južne države. Drugi deo rada prikazuje zakonsku regulativu posvećenu ilegalnom prelasku državnih granica, pre svega iz perspektive krivičnog zakonodavstva, kao i podatke o broju osuđenih lica za krivična dela povezana sa ovim fenomenom. Kaznena politika u ovoj oblasti može se oceniti kao blaga - najstroža kazna koja se može izreći je tri godine zatvora, a uočava se tendencija izricanja kazni koje ne podrazumevaju lišenje slobode. Sa druge strane, za organizovanje ilegalnog prelaska granice moguće je izreći kaznu zatvora u rasponu od šest meseci do osam godina. Međutim, čak i u ovom slučaju, sudovi su prevashodno izricali kazne bez lišenja slobode.