Prinudni nestanak lica kao oblik zločina protiv čovečnosti u Rimskom statutu - Ševo, Olivera (Crimen, 2019)
Rad se bavi inkriminacijom prinudnog nestanka lica kao oblikom zločina protiv čovečnosti u Rimskom statutu, izvoru prava koji prvi put precizno određuje biće ovog krivičnog dela. Rad analizira specifičnosti ovog krivičnog dela u pogledu njegove radnje izvršenja koja ima dva stadijuma, subjektivnog elementa koji je kod ovog krivičnog dela dvostruk, učešća države ili političke organizacije kao bitnom elementu bića ovog krivičnog dela ali i zajedničkih elemenata od čijeg ispunjenja zavisi i ispunjenje uslova da bi prinudni nestanak bio zločin protiv čovečnosti. Takođe, rad sadrži analizu vremenske nadležnosti Stalnog međunarodnog suda u pogledu ovog krivičnog dela zbog njegove specifičnosti i u ovom pogledu. Autorka daje prikaz elemenata bića ovog krivičnog dela, nastojeći da ukaže na eventualne probleme koji se mogu pojaviti u praksi kod ovog krivičnog dela, ali i potencijalno preširoka tumačenja na koja možemo naići u literaturi.