Analiza organizovanog kriminaliteta - Kamora - Ćeći, Elvio (Crimen, 2018)
Organizovani kriminalitet je tema koja zavređuje posebno pažnju, ne i isključivo sa aspekta krivičnih nauka. U ovom radu, autor analizira poreklo i osobine kriminalnih organizacija u Italiji, kao i njihove međusobne odnose. Ove organizacije imaju slične obrasce, međutim, autor posebno naglašava odnos između vladajućih struktura i najvišeg sloja kirminalnih organizacija. Nakon uvodnog dela, autor u radu daje osvrt na genezu zločina, ali i na neke od glavnih funkcija kriminalnih organizacija, poput kontrole teritorije, monopola nad vršenjem nasilja, sklonosti za medijacijom i napadačkih sposobnosti. Takođe, ukazano je i na druge organizacije koje deluju u Italiji (Cosa Nostra, 'Ndrangheta, Napolitan Camora i Apulian Sacra Coroina Unita). Centralni fokus rada je na Napolitanskoj mafiji, odnosno Kamori, kao i njihovom najpoznatijem predstavniku - Kutolu (Cutolo). Ova poslednja celina, sagledana je iz četiri ugla koji na najbolji način opisuju ovu organizaciju: poreklo Kamore, Kutolo i Nova Kamora, Pad Kamore i Kutolo - figura jednog lidera.