Taksonomije koncepata borbe protiv terorizma - Pavlićević, Predrag (Crimen, 2014)
U radu su izložene klasifikacije i tipologije politika, strategija, doktrina, pristupa ili modela suprotstavljanja terorizmu. Preko izlaganja taksonomija naznačeni su načini konceptualizacije i upućeno je na neke modalitete evaluacije koncepata kontraterorizma (KT koncepata). Potvrđena je metodološka opravdanost taksonomije i u istraživanju državnih modela protivmera i/ili strateških odgovora na terorizam, ali i metodološka postavka da - ma koliko pruža sistematičniju sliku o ovoj problemskoj oblasti - taksonomija ostaje metodološki instrument analitičkog opisivanja, i da se iz nje može izroditi teorija tek ukoliko se u istraživanju dođe do sistema stavova koji omogućavaju tumačanja uzročnih veza i naučno predviđanje.