ПРАВНИ ПОЛОЖАЈ ВАНБРАЧНЕ ДЕЦЕ У ПРВОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ - ИЛИЋ, Симо (Весник правне историје / Herald of Legal History, 2021)
У раду је разматран правни положај ванбрачне деце у првој Југославији. Правни поредак Југославије није био јединствен, па се положај ванбрачне деце разликовао између шест правних подручја. На подручју Србије њихов положај је био изразито лош, истраживање очинства било је забрањено и ванбрачна деца нису имала наследна права према родитељима. У Црној Гори истраживање очинства било је дозвољено, али отежано. Ванбрачна деца нису имала право законског наслеђивања. У осталим подручјима истраживање очинства било је могуће, и ванбрачна деца су имала право законског наслеђивања мајке, или мајке и њене фамилије. У Предоснови јединственог грађанског законика правни положај ванбрачне деце уређен је према аустријском праву, са умереним побољшањима. У правној теорији вођена је широка дискусија и предложен је низ побољшања решења из Предоснове. Ванбрачна деца и даље нису била изједначена са брачном, најзначајнији недостатак био је одсуство законског наследног права према оцу. Овај проблем настојао се делимично решити олакшаним позакоњењем.