ЖЕНЕ У ПАКИСТАНУ – УПОРЕДНА АНАЛИЗА ПРАВА ЖЕНА НА ОСНОВУ АНГЛОСАКСОНСКЕ И ИСЛАМСКЕ ПРАВНЕ ТРАДИЦИЈЕ - ХАСАН , Амна (Весник правне историје / Herald of Legal History, 2021)
Овај рад скреће пажњу на правни положај жена у англосаксонској (common law) и муслиманској правној традицији (шеријатско право) Исламске Републике Пакистан. Он најпре разрађује концепт и историјску позадину шеријатског права. Рад затим детаљно осликава историјску позадину статуса жена у Пакистану на основу два главна параметра, то јест на основу њихових права према шеријатском праву и на основу њихових права у common law систему, тј. по Уставу и законима. Иако шеријатско право начелно поставља жене као једнаке мушкарцима, ипак постоје одређена питања у којима се жене третирају неједнако, попут брака, развода, наслеђивања, стварних права, итд. Рад се закључује свеобухватном анализом права жена у Пакистану под оба правна система кроз анализу судске праксе.