ДРЖАВИ ИЗРАЕЛ, ОД ЧЕХОСЛОВАЧКЕ: УВОД У ПРАВНЕ АСПЕКТЕ ЧЕХОСЛОВАЧКЕ ПОМОЋИ ДРЖАВИ ИЗРАЕЛ ОД 1947–1949. - ВРБА, Војтех (Весник правне историје / Herald of Legal History, 2021)
Рад уводи читаоца у основне правне аспекте чехословачке помоћи Држави Израел у интервалу између 1947–1949. Чехословачка у овом периоду извози оружје, муницију, ловачке авионе и остали ратни материјал јеврејској заједници на Блиском истоку. Постојао је и значајан број волонтера који је у Чехословачкој прошао кроз разноврсне обуке. Курсеви су подразумевали обучавање пилота, механичара за одржавање ваздухоплова, падобранаца, итд. Све ове операције су имале своје правне особине и аспекте. Рад те аспекте анализира уопштено. Као извори коришћени су правни акти и архивска документа, интервјуи, секундарни извори и литература – мемоарска, тако и историографска.