Kazna doživotnog zatvora, ljudska prava i pravda zasnovana na dokazima u eri nakon ukidanja smrtne kazne - Gašparić, Asea (Crimen, 2025)
Kako sve veći broj država napušta primenu smrtne kazne, doživotni zatvor postaje njena najvažnija alternativa, što otvara prostor za produbljenu analizu njenog pojmovnog određenja, pravnih okvira i implikacija po ljudska prava. U radu se razmatraju različita normativna rešenja i kulturne perspektive, uz poseban osvrt na porast oslanjanja na ovu sankciju u kontekstu napuštanja smrtne kazne na globalnom nivou. U tom svetlu, suprotstavljanje penalnog populizma i krivičnopravne politike zasnovane na dokazima nudi važan uvid u to kako javno mnjenje može oblikovati krivičnopravni diskurs. Dok penalni populizam neretko favorizuje percepcije i očekivanja javnosti nauštrb empirijskih nalaza, pristup zasnovan na dokazima naglašava potrebu za temeljnom analizom, stručnom procenom i oslanjanjem na relevantna istraživanja pri oblikovanju kaznene politike. Konačno, savremeno sagledavanje kazne doživotnog zatvora uključuje i razmatranje mogućnosti rehabilitacije i reintegracije, uz balansiranje etičkih dilema, novih tendencija i obaveze zaštite ljudskih prava. Rad ukazuje na složen i višedimenzionalan karakter ove kazne i važnost njenog promišljenog uređenja u skladu sa savremenim shvatanjima pravde i humanosti.