Zelena kriminologija i kontrola kriminaliteta - Ignjatović, Đorđe (Crimen, 2023)
Od poslednje četvrtine prošlog veka naučnike i javnost oličenu (i) u "ekološkom aktivizmu", prvo na Zapadu, a kasnije i u ostalim delovima sveta zaokupljaju pitanja koja bi se mogla svesti na nekoliko pojmova od kojih će ovde biti pomenuti samo neki: "ekološka pravda", "antropocentrizam", "održivi razvoj", ali i "ekocid", "prava životinja", "kriminalitet korporacija" i niz drugih. Sve više je tvrdnji da je čak i budućnost opstanka ljudske vrste na našoj Planeti ugrožena delovanjem čoveka. Istovremeno - jedan, istina manji, broj ljudi smatra da su navedene kategorije, kao i one poput "zelene agende" samo još jedan pokušaj razvijenih država da umnože svoje bogatstvo pod firmom borbe protiv klimatskih promena. U toj situaciji čini se da je kriminologija pomalo zaostala za trendovima koje su nametnuli ekolozi, naročito oni koji su svoje obrazovanje stekli u prirodnim naukama. Naime, tek u završnoj dekadi XX veka javlja se nova orijentacija - tzv. zelena kriminologija koja je u međuvremenu pomogla da bolje razumemo ekološke probleme. Pre svega, istraživanjem najtežih oblika ugrožavanja životne sredine, zatim je ukazala na činioce zbog kojih se takva dela vrše, opisala veliki broj onih koje možemo smatrati (neposrednim i posrednim) žrtvama ovakve kriminalne aktivnosti i predložila mere koje bi pomogle kontroli takvih dela. No, mnoga pitanja su - kako će se u radu videti - ostala nerazrešena.