EncroChat i SKY ECC komunikacija kao dokaz u krivičnom postupku - Bajović, Vanja (Crimen, 2022)
U radu se razmatra problematika pravne prirode i dokaznog značaja podataka pribavljenih nadzorom i dekodiranjem kriptovanih komunikacionih platformi EncroChat i Sky ECC. Prvi deo rada bavi se načinom na koji je sproveden nadzor nad ovim platformama, pravnom uporištu takvih radnji, pravnom osnovu za dostavljanje pribavljenih podataka drugim državama, njihovoj oceni i daljoj upotrebi u krivičnom postupku. U drugom delu bavimo se pravnom prirodom pribavljenih podataka kroz dilemu da li se radilo o ciljanom nadzoru u krivičnom postupku ili masovnom nadzoru sprovedenom od strane obaveštajnih službi kao i praksom ESLJP vezanom za ova pitanja i zaštitu člana 8 EKLJP. Imajući u vidu da mnogi podaci vezani za otkrivanje i obelodanjivanje ovih platformi još uvek nisu dostupni javnosti, analiza je mahom rađena na osnovu raspoloživih izveštaja pojedinih organizacija i odluka donetih od strane sudova u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.