Državni sudovi - perspektive - Stojanović, Slobodan (Crimen, 2017)
Osnovna uloga države treba da bude u poboljšanju, ili bar očuvanju na zadovoljavajućm nivou uslova života građana koji žive u njoj. No, kako u svetu, tako i u Srbiji svakodnevno se ispoljavaju okolnosti koje govore čak upravo suprotno. U sistemu države jedna od osnovnih poluga je pravosuđe gde se po značaju posebno ističu sudovi. Stoga je ne samo logično, nego i empirijski lako utvrdivo da u lošoj državi ne može funkcionisati dobro pravosuđe. Pa i obrnuto. S druge strane, istina i pravda, kao osnovni civilizacijski aksiomi i uslovi opstanka čovečanstva, ali i temelj ljudskih prava, u principu i u najvažnijem su kao ekskluzivitet povereni takvim državama i takvim sudovima. Pod takvim postavkama se ovde, autor ne samo pita da li to tako treba da ostane, nego i daje eksplicitan odgovor da to tako više ne može ukoliko želimo bilo kakav napredak i iole prihvatljivu životnu perspektivu. Došlo je vreme da se rezultati sadašnjih rešenja, naročito uloge države, prvo analiziraju, zatim da se o tome dobro razmisli, da bi se konačno pristupilo kapitalnim promenama u odlučivanju o istini i pravdi.