Kapitalističke banke kao kriminalni preduzetnici: Slučaj Vol Strita - Fridriks, David; Ćirković, Olivera (Crimen, 2014)
Ovaj članak bavi se finansijskom krizom kao kriminološkim fenomenom. Iako je finansijska kriza razmatrana iz raznovrsnih uglova, malo analiza potiče od kriminologa. U radu se daje pregled objašnjenja o uzroku ove krize, a zauzet je stav da je treba posmatrati kao oblik kriminaliteta belog okovratnika, tačnije finansijskog kriminaliteta. Autor je uporedjivao razbojništvo koje se vrši u okviru banaka sa klasičnim razbojništvom kada su meta učinilaca banke. Posebna pažnja posvećena je jednom slučaju finansijskog kriminaliteta u kome je glavni akter bila prestižna investiciona banka Goldman Saks. Ukazano je i na kriminogene faktore koji utiču na pojavu ovog oblika kriminaliteta belog okovratnika. Autor zaključuje da funkcionisanje finansijske industrije može biti kriminalno, shodno čemu je potrebno preduzeti adekvatne mere u cilju sprečavanja vršenja krivičnih dela.