Procena ličnosti maloletnika u maloletničkom krivičnom postupku u Italiji - Skardačione, Đilda; Katanić, Zoran (Crimen, 2013)
Autor u radu polazi od kritike pozitivističke orijentacije, za koju ističe da, iako prevaziđena u kriminologiji, još uvek ima uporište u krivičnim postupcima koji se vode prema maloletnim učiniocima krivičnih dela a tome su uzrok istorijski, društveni i kulturni momenat. Umesto otkrivanja nedostataka socio-psihološke prirode i shodno tome tvrdnje da krivično delo nije rezultat slobodne volje, treba afirmisati teorije društvene reakcije, simboličkog interakcionizma i etiketiranja koje učinioca krivičnog dela tretiraju kao tvorca svoje sudbine. Autor predlaže korišćenje multifaktorskog pristupa u utvrđivanju geneze maloletničke delinkvencije koji je jednako primenljiv i u pogledu drugih učinilaca krivičnih dela. Navedeni pristup obuhvata kako procenu rizika budućeg kriminalnog ponašanja i recidiva, izraženu kroz postojanje faktora koji si korelisani a ne uzročno povezani sa nedopuštenim ponašanjem, tako i procenu faktora zaštite koji deluju inhibirajuće na potencijalne učinioce. Razmatranje faktora rizika treba postaviti u trodimenzionalni okvir oličen u ličnosti, sredini i društvenom ponašanju. Autor predlaže korišćenje i interakcionističke naučne paradigme u krivičnom postupku koja podrazumeva davanje mogućnosti učiniocu da preko naracije rekonstruiše sopstvenu akciju u pokušaju da je predstavi društveno prihvatljivom odnosno da ponudi svoju verziju događaja. Na taj način krivično delo se posmatra ne više kao patološki simptom već kao događaj koji se upisuje u biografiju osobe koja ga je izvršila i karakteriše način upoznavanja realnosti.