Savremene globalne tendencije u kontroli kriminaliteta: Karakteristike, perspektive i osvrt na domaće prilike - Soković, Snežana (Crimen, 2011)
U radu se analiziraju savremene promene u sistemu društvene reakcije na kriminalitet koje se ogledaju u napuštanju modela sprečavanja i suzbijanja kriminaliteta i uspostavljanju modela kontrole kriminaliteta. Novi modeli reagovanja na kriminalitet u prvi plan stavljaju pojmove rizika i verovatnoće, nisu zainteresovani za uzroke koliko za kontrolu kriminalnog ponašanja, ne teže da smanje kriminalitet, već da ga kontrolišu uz što manje troškove, nemaju aspiraciju da rehabilituju, reintegrišu, već se temelje na upravljanju rizikom, pre svega kroz kontrolu i zatvaranje prestupnika. Posledice se ogledaju, kako u krajnje disonantnim savremenim penološko-teorijskim koncepcijama, tako i u povećanju zatvorske populacije i stavljanjem pod neku vrstu kontrole, kroz alternativne mere nezatvaranja ili kroz mere preventivne kontrole, velikog broja građana. Za razliku od američkog iskustva, neke evropske zemlje, pre svega skandinavske, uprkos globalističkim tendencijama odolevaju novom punitivizmu. Istraživanja pokazuju da ove zemlje imaju nisku kvotu osuđenih na zatvorske kazne, ali i najviša izdvajanja za programe socijalne politike, veoma visok nivo javnog poverenja i političke legitimnosti, kao i najniži nivo straha od kriminaliteta. Obzirom da se i u domaćim uslovima kontrole kriminaliteta uočavaju posledice globalističkih tendencija (već u dužem periodu domaća kaznena politika se značajno pooštrava, raste broj osuđenih na kaznu zatvora) veoma je značajno razumeti savremena kretanja u sferi društvene reakcije na kriminalitet i poznavati iskustva zemalja koje su izbegle ili značajno ublažile 'novi punitivizam'.