Pravna reforma prostitucije u Belgiji: Napuštanje abolicionističkog modela u korist neoregulatornog pristupa - Hausman, Žan-Mark (Crimen, 2024)
Zakonom od 21. marta 2022. godine belgijsko savezno zakonodavstvo je započelo dalekosežnu reformu pravila kojima se reguliše prostitucija odraslih. Zakonodavac je napustio abolicionistički model i postavio je temelj za usvajanje postavki neoregulatornog modela, koji podrazumeva slobodno vršenje prostitucije, pod uslovom da osoba koja nudi svoje seksualne usluge to čini potpuno dobrovoljno. Novim zakonskim pravilima je izuzetno dozvoljeno i reklamiranje prostitucije, ali je istovremeno predviđeno kažnjavanje radnji u vezi sa prinuđavanjem drugoga na bavljenje prostitucijom. Ipak, taj projekat je još uvek u povoju jer mu nedostaju dve važne prekretnice. Prva je preciziranje pravila kojima se bavljenje prostitucijom smatra pravno dopuštenom delatnošću, a druga je uspostavljanje ad hoc društvenog statusa lica koja se bave prostitucijom. Trenutno je na ta dva koloseka postignut tek skroman napredak. Tokom pripremnih radova za Zakon od 21. marta 2022. godine, ta pitanja su jedva dobila konkretnije obrise, osim ideje o uvođenju postupka za prepoznavanje lica koja se bave podvođenjem. Slabost novog rešenja je vidljiva i na planu njegove primene. To se posebno odnosi na poteškoće da se napravi razlika između legalne prostitucije i situacija zlostavljanja i eksploatacije, posebno u vezi sa trgovinom ljudima. S tim u vezi, sporno je da li će praksa uspeti da izgradi pouzdane kriterijume za razgraničenje takvih slučajeva. Stoga sa nestrpljenjem očekujemo, iako bez prevelikih nada, prvu multidisciplinarnu evaluaciju novih odredaba i efekte njihove primene, koja će uslediti dve godine nakon stupanja na snagu - odnosno 1. juna 2024. godine.