Američki kazneno popravni sistemi na početku 19. veka u očima evropskih intelektualaca - Calkovska, Karolina (Crimen, 2018)
Na prelazu iz 18. u 19. vek, u Sjedinjenim Američkim Državama pojavili su se novi kazeno popravni sistemi zasnovani na usamljenosti, religijskom učenju i radu. Njihova ideja je zamišljena tako da kazna ostvaruje i druge funkcije (ne samo odmazdu), a naročito da utiče na popravljanje učinioca. Pensilvanijski kazeno popravni sistem ustanovljen je 1791. godine i imao je precizno određene principe i ciljeve, a glavni cilj je bio popravljanje zatvorenika uz pomoć danonoćnog boravka u samici, rada i Biblije. Oburnski kazeno popravni sistem stvoren je 1821. godine kao varijanta Pensilvanijskog sistema i u njemu su zatvorenici bili izolovani tokom noći, a danju su radili u zajedničkim salama uz apsolutnu zabranu bilo kakve komunikacije. Aleksis de Tokvil i Gustav de Bemont, dva poznata francuska pravnika i intelektualca, 1831. godine otputovali su u Sjedinjene Američke Države kako bi se upoznali sa novim rešenjima u američkim kazneno popravnim zavodima. Rezultat njihovog istraživanja predstavljao je izveštaj "O kazneno popravnom sistemu u SAD i njegovoj primeni u Francuskoj; sa dodatkom o kaznenim kolonijama i statističkim podacima". U njemu su predstavljeni ciljevi, norme i pravila oba kazneno popravna sistema. Tokvil i Bemont su se tokom ovog istraživačkog putovanja sprijateljili sa svojim vodičem Fransisom Liberom koji je preveo izveštaj "O kazneno popravnim sistemima..." sa francuskog na engleski jezik. U svom izveštaju, oni prikazuju činjenice o Pensilvanijskom i Oburnskom sistemu prikazujući njihove prednosti i nedostatke i iznose svoj stav o njima. Osim toga, Tokvil i Bemont razmatraju i mogućnost prilagođavanja francuskom sistemu američkih rešenja do kojih su došli. Takođe, oni diskutuju o pitanjima prikazanim i u ovom članku poput ciljeva kazneno popravnih sistema: reformacije, osamljenosti, rada, religijskog učenja, njihovih prednosti i nedostataka, kao i razlikama između ova dva sistema. Predmet analize bili su i društveni uzroci kriminaliteta i kriminalna statistika. Svoje viđenje kažnjavanja dali su sa kriminološkog, sociološkog i penološkog aspekta. Fransis Liber se takođe osvrnuo na neka sporna pitanja, kaktkad izražavajući neslaganje s autorima. Sve navedeno utiče na sliku američkih kazeneno popravnih sistema 19. veka viđenu očima evropskih intelektualaca tog vremena.