Stanje i tendencije kriminaliteta maloletnika u Srbiji: Analiza statističkih podataka - Ignjatović, Đorđe (Crimen, 2014)
U radovima iz oblasti krivičnih nauka, bilo da su njihovi autori početnici ili poznati istaživači, već na prvi pogled može se zapaziti ignorisanje dragocenih podataka o kriminalitetu koje sadrže pravosudne statistike. Ako se to u izvesnom smislu može razumeti kada se radi o tekstovima iz oblasti krivičnog prava (iako bi i oni bili sadržajniji kada bi npr. izlaganje o nekoj grupi krivičnih dela ili pojedinačnoj inkriminaciji bilo obogaćeno podacima koliko je takvih ponašanja zabeleženo poslednjih godina, ko su učinioci, koliko je trajao postupak i koje sank- cije su izrečene tim licima) takva praksa je neprihvatljiva naročito kada se radi o kriminološkim delima. Ako ni zbog čega, ono stoga što se ne radi o sholastici već o nauci o realnim pojavama koja nikako ne može ignorisati numeričke podatke o kriminalitetu i njegovoj kontroli. Objašnjenje navedene prakse krije se u neznanju - najveći broj onih koji sebe smatraju kriminolozima ne poseduju ni elementarne predstave ne samo o tome koji se sve podaci mogu naći u bazama podataka pravosudne statistike, nego oni ne mogu da protumače ni fakte koji su publikovani u opštim presecima - biltenima koji se redovno izdaju i poslednjih godina dostupni su svakom građaninu koji poseduje internet priključak. Sâmo neznanje nije najveći problem - postoji još jedan razlog koji još više kumuje navedenom stanju. To je odsustvo želje da se zađe u ovu materiju i pronikne u njenu problematiku. Takav zahvat ne može se izvesti u vidu “skraćenih kurseva” ili prelistavanjem informacija na Wikipediji. Ova duhovna komocija ili još bolje lenjost pokriva se raznim opravdanjima koja se kreću od načelnih opservacija da se radi o registrovanom a ne o stvarnom kriminalitetu - do tvrdnji da se u tim evidencijama mogu naći i greške, da u sudovima obrasce na osnovu kojih se sastavljaju evidencije popunjavaju pripravnici ili čak administrativno osoblje i tako dalje. Ovaj rad napisan je i zbog toga da bi se čitaocima ukazalo koliko i kakvih podataka mogu naći u pravosudnim evidencijama koje se odnose na kriminalitet maloletnika.